Thursday, December 1, 2022
No menu items!
More

  Globális közösségi összefogás helyi megoldásokkal, de hogyan?

  Interjú: közösségi összefogás - helyi megoldások: Váraljay Gabriel az egyik alapító tagja az ENVIENTA nevű online szerveződő társadalmi- és gazdasági programnak, amely már 4-5 éve jött létre. Ennek egyik ága azzal a céllal alakult, hogy a lakóhelyünkön és azok környékén összegyűjtse azokat a cégeket, vállalatokat és személyeket, akik valamilyen szolgáltatást nyújtanak. Ezzel bekapcsolva őket egy globális adatbázisba. Illetve, amennyiben gyorsan szükségünk van bármilyen szakemberre, szolgáltatásra vagy önkéntesre azt is könnyedén megtaláljuk az ENVIENTA kereső segítségével.

  Must Read

  Gabriella Flórián
  Gabriella Flórián
  Life always gives us an opportunity that, if we can use it well, it will serve us. I believe that I became a founding member of this magazine for a reason.

  Beszélnél kérlek arról, hogy hogyan indult és ki vagy kik hozták létre az ENVIENTA-t?

  Az ENVIENTA 5 éve alakult Gran Canarián. Egy baráti társasággal söröztünk a medenceparton és rájöttünk, hogy a legtöbb problémáért a drága lakhatás a felelős. Persze ez így naivan hangzik, de éreztük a lakhatási kérdés megoldásában a potenciált, ezt pedig a szállítmányozási konténerek lakóterületté való átalakítása jelentette.

  Kiss Gábor egyik alapítótársam, építész és dizájner, így a projektről még 3D animáció modell is készült. Később viszont leesett, hogy a megoldandó probléma sokkal nagyobb. Nagyon sok szakemberrel találkoztunk, ez velük 99%-ban online történt. Később csatlakoztak közgazdászok, fejlesztők, gondolkodók. Érezhető volt minden percben, hogy bizsereg a levegő és történik valami. Részt vettünk konferenciákon, voltunk Mexikóban és kiépült egy fantasztikus kapcsolati háló Dél-Amerikától kezdve Ázsiáig. Egyértelművé vált, hogy a megoldás az úgynevezett kozmo-lokalizációban rejlik. Röviden: míg a tudás globális, addig a megvalósításnak helyinek kell lennie.

  Erre nagyon sok példa volt már a szemünk előtt – a legtöbb a szoftverfejlesztés területéről –, hiszen a legtöbb szoftvert fejlesztés közben is feltöltjük a felhőbe, a csapat egy másik tagja a világ másik felén pedig letölti az adott kódot és folytatja tovább annak tökéletesítését.

  A fenti elvek alapján, ha egy fejlesztő elkezd egy fizikai terméket fejleszteni mondjuk Magyarországon, a terveket bárki tudja folytatni Kanadában és így tovább. Mindezt úgy, hogy a lokális igényekhez legyen alakítva az adott termék (pl. egy ház esetében teljesen más szigetelés kell Afrikában és más Szibériában). Különböző verziók születnek majd és a végén a terv letölthető lesz, akár 3D nyomtatóval lokálisan kinyomtathatóvá válik. Ennek elengedhetetlen összetevője a „nyílt” forráskód („open source code” – a szerk. meg.) hiszen a terveket nem akadályozhatják legális megkötések. Ettől függetlenül a nyílt forrás nem feltétlen kell ingyenes legyen, hiszen a Linux, a Google Android, sőt a Tesla fejlesztései is nyílt forráskód jegyében működnek.

  A későbbiekben tehát rájöttünk, hogy egy ökoszisztémát kell építenünk, melyben meglesz a helye a fejlesztőnek, a gyártónak, a fogyasztónak. Most ezen a rendszeren dolgozunk, melynek alapja az ENVIENTA Platform – a Piactér és a Közösségi Támogatás modul mellett egy keresőmotor –, amely helyi igényeket segít majd kielégíteni.

  Mit jelent az ENVIENTA, ez valami mozaikszó esetleg?

  A név nagyon spanyolosan hangzik, miközben egy angol mozaikszóról beszélünk: ENVISION & ENCOURAGE TECHNOLOGICAL ALTERNATIVES, amely magyarul úgy hangzana, hogy a technológiai alternatívák víziója és ösztönzése. Ebből is érezhető az, hogy mi erősen hiszünk abban, hogy a jelenlegi helyzetre amiben élünk, a technológia adhatja a megoldást.

  Váraljay Gabriel, ENVIENTA, globális közösségi összefogás - helyi megoldásokkal
  Váraljay Gabriel

  Milyen nyelven érhető el a kereső szolgáltatás? 

  A kereső – amelyet fontosnak tartok kiemelni, hogy csak egy része a nagybani képnek – először magyar felülettel lett lefejlesztve, de mivel bejöttek a képbe az elmúlt hétvége ,,hackathonjai” (hackathon = 2 napon át megállás nélkül tartó ötletverseny, ahol a csapatok mihamarabb megépítenek egy minimálisan működő szoftvert, vagy fizikai terméket és ezt bemutatják a verseny végén – a szerk.megj.) angolra kellett váltanunk.

  Ha jól tudom, részt vettetek egy globális közösségi összefogás tematikájú versenyen. Mi is volt ez pontosan?

  Igen, beneveztünk a The Global Hack és a Pioneer.app Hackathon online fejlesztői versenyekre. A Global Hack egy észt kezdeményezés volt, amely mögé beállt a miniszterelnöknő és rengeteg híresség, valamint nagyvállalatok is. Összesen 44 ezer ember lett mozgósítva a globális krízis megoldása jegyében. Mi a gazdasági és ökológiai kategóriában indultunk. A Pioneer részleg kisebb volt, 750 embert és 140 csapatot mozgatott meg. Ennyi embert egyszerre én még nem láttam Zoom-on (nevet – a szerk. megj.). Mindkét rendezvény 100%-ban online szervezés volt és az egyik úgy ért véget, hogy a másik indult is. Ennek köszönhetően a csapat 3-4 órákat aludt naponta és felváltva tartottuk a frontot, fejlesztettünk, demoztunk (bemutatták a szoftvert a többieknek – a szerk.megj.).

  Rengeteget tanultunk. Számomra a legnagyobb felfedezés az volt, hogy a fejlesztést rövid időbe kellett belezsúfolni, mindezt egy nonstop, maratonszerű daráló üzemmódban. Nagyon gyorsan találni kellett Fazekas László ,,backend” (A backend a szoftver azon része, amelyet nem lát a felhasználó. Adatbázis, kapcsolatok stb. műveletek, amelyek a háttérben futnak – a szerk.megj.) fejlesztőnk mellé egy extra fejlesztőt is. A hackathon által biztosított ,,Slack” (manapság széleskörben elterjed szakmai chat platform – a szerk.megj.) felületen lett is egy pakisztáni programozónk. Onnantól viszont átmentem fejlesztési vezető üzemmódba, miközben Veress Józseffel ,,Zoom” (videóchat szolgáltatás – a szerk.megj.) szobákban demóztuk a többi résztvevőnek a projektet. Ez egy igazi startup élmény, ajánlom mindenkinek az ilyenen való részvételt.

  A család és barátok máig nem értik, hogy mivel vagyok én annyira úgy elfoglalva: megállt a világ, nincs itt semmi munka. Ezzel nem értek egyet, mert a fenti példákból is kiderül, hogy emberek ezrei fejlesztéseken dolgoznak azért, hogy megoldják a jelenlegi problémákat.

  Milyen gyorsan tudtátok összerakni a programot és hogyan indult el a helyi összefogás népszerűsítése? 

  A kód magját Fazekas László barátomnak köszönhetjük, én pedig a „frontend” -ért (a weboldal látható része, kinézete – a szerk. megj.) vagyok felelős. Most tanulom, ezért ha még vannak hibák a gépezetben, akkor az nekem köszönhető. (nevet – a szerk. megj.) Mudaser, a pakisztáni barátunk pedig a felhasználói profil (itt tárolódik az, ami a felhasználó képét, jelszavát, adatait tartalmazza – a szerk.) kialakítását csinálta meg. Ennek hála van az, amit a local.envienta.com oldalon találunk.

  ENVIENTA helyi termék és szolgáltatás kereső
  ENVIENTA helyi termék és szolgáltatás kereső

  Sok még a teendő, de az oldal arra képes, hogy ha beregisztrál valaki (jobb felső sarok), mondjuk a Google fiókjával és megadja a nevét, az elérhetőségeit és a kulcsszavakat (pl. krumpli, fűnyírás), akkor a hozzá legközelebb lévőknek fel fog jönni, hogy ő milyen terméket vagy szolgáltatást kínál. A találatok a hozzánk legközelebb tartózkodót sorolják előre.

  Azt mindenképp ki kell emelnem, hogy amíg a profilodban meg kell adnod a pontos címed, ezt a keresőben nem látja senki, csak azt, hogy milyen messze vagy tőle. A rendszer a későbbiekben bekapcsolja majd a kosárközösségeket és a lokális közösségeket is, ezzel is segítve az összetartást. A koronavírus helyzet megmutatta a világnak, hogy a globalizáció mennyire sebezhetővé tett minket. Itt jönnek be a képbe a lokális megoldások, összefogások és rövid ellátási láncok szerepe. Mintha az egészet előre megjósoltuk volna: évekkel ezelőtt tudtuk, de nem sejtettük, hogy hamarabb üt be az egész, mint gondoltuk. Az ember viszont egy kreatív és alkotó lény, megtalálja a megoldásokat. (mosolyog – a szerk.)

  Hány fő az alapító tagok száma és kinek mi a feladata? Csak az online rendszer működését tartjátok fent és népszerűsítitek a lehetőséget, vagy aktívan figyelitek a tagok között létrejött szolgáltatások általi megelégedettséget is?

  Az ENVIENTA alapító ős-tagok száma 5 fő, de van 4 szervezetünk: Spanyolországban vagy egy egyesület, Angliában és az Egyesült Államokban egy-egy cég és Magyarországon az ENVIENTA Egyesület bejegyzésén dolgozunk. A világ most áll át a távmunkára és a digitalizációra. Mivel mi szét vagyunk szóródva a világban, az elejétől így dolgozunk. A lokális kereső még csak demó szinten működik, természetesen ki lehet próbálni, de előbb meg kell oldalunk a lokalizációt, hiszen most minden kulcsszó angolul érhető csak el.

  A kereső népszerűsítése organikusan történik majd az elején. A magyar egyesület a legnagyobb és ott a legerősebb a kapcsolati tőke. Több kosárközösség már jelezte, hogy azonnal regisztrálnak, ha fixáltuk a kódot és a magyar felület is elérhető lesz. Ez jelenti majd a helyi megoldások összekapcsolását. A legnehezebb mindig a fejlesztő megtalálása ezért, ha valaki szeretne segíteni nekünk, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot.

  Mi volt az eredeti cél és ahhoz képest mennyit változott azóta?

  Az ENVIENTA távoli célja nem változott, de a mérföldkövek és prioritások igen. A kérdés inkább az, hogy az adott szituációban melyik modult fejlesszük le hamarabb. Van egy nyílt forráskódú, orvosi eszközök tervrajzait és nyomtatható modelljeit összefogó csoport, aki a platformunkra fogja feltölteni nemsokára a „blueprinteket” (tervrajzokat – a szerk). Dolgozunk az EcoHouse projekten, amely nem konténerház ugyan, ahogy az elején elképzeltük, de egy „lot” (amikor a háztartási eszközök kommunikálnak egymással – a szerk.) eszközökkel telepakolt és pénztárcakímélő okosház lesz. Ennek a prototípusa nemsokára elkészül.

  Mennyire voltak nyitottak az emberek erre a lehetőségre, és mennyi taggal indultatok, erre emlékszel?

  Az elejétől fogva nyitott volt mindenki és kereste a lehetőséget, hogy hol is tudna bekapcsolódni. Kiss Gábor barátom úttörőként megy előre és veszi fel a kapcsolatot minden szervezettel, akik hasonló modellen dolgoznak. Folyamatosan azt valljuk, hogy nincs verseny, mert ha süllyed egy hajó, akkor senkit nem érdekel, hogy ki tömi be a lyukakat először. Elon Musknak volt valami ilyesmi idézete, amikor arról kérdezték, hogy a Tesla koncepciókat miért tette nyilvánosan elérhetővé.

  Vannak persze szkeptikusok, akik álmodozónak látják az ENVIENTA projektet. Ami most zajlik a koronavírus kapcsán – és itt megjegyezném, hogy a gazdasági válság beütött volna a COVID-19 nélkül is – sajnos azt kell, hogy mondjam, minket igazol. A globalizációt fel kell váltania egy hibrid modellnek, amely megfelelő biztonságot nyújt akkor, amikor beüt egy ilyen állapot, amit most tapasztalunk.

  Sokan hasonlítják a helyzetet a 2008-as válsághoz, de nem érzek hasonlóságot. Amit 2008-ban meg lehetett tanulni, hogy a dél-amerikai gazdaság nem érzett meg semmit az egészből. Miért? Mert nem alakított ki függőséget más globális szereplőkkel. Nincs semmi ellenvetésem azzal, hogy Kínából veszünk termékeket és azzal sem, hogy Spanyolországból jönnek a zöldségek és gyümölcsök, de ha beüt egy ilyen helyzet, mint a mostani, nincs egy lokális B-terv, amihez nyúlni lehetne. Ezért érzem azt, hogy ha el is készül a vakcina, a világ egy teljesen más modell szerint fog működni, mint azelőtt. Itt jön a képbe a globális közösség aki a tudást adja és veszi, segíti egymást, de dolgozik a saját maga helyi megoldásain.

  Milyen nehézségei voltak ennek az általatok megálmodott lehetőségnek a kiépítésekor? Az emberek csak végszükség esetén vesznek igénybe ismeretlen szervizt, szakembert? Jobban szeretjük a valaki által ajánlott mestereket? 

  A helyi kereső gyakorlatilag egy Google, azzal az eltéréssel, hogy ha én keresek egy terméket, akkor azt lokálisan találom meg. Elég, ha arra gondolunk, hogy kell egy villanyszerelő. A Google adja majd a találatot és rengeteget kell nyomozni utólag is, hogy ne a nagyváros másik feléből jöjjön. A keresőnkkel viszont lehet kiderül, hogy tőlünk 300 méterre van, aki ezzel foglalkozik, de ha ő nem is ott, egy másik szakember 500 méterre és így tovább.

  Csökken a logisztika és kisebb lesz az ökológiai lábnyom, amire még mindig kevesen gondolnak.

  Idáig mindent feláldoztunk az olcsóság oltárán és nem érdekelt minket, hogy az a termék a világ másik feléről jött egy óriási nagy teherhajóval és többször rakták át gázolaj meghajtású kamionokba és így tovább.

  Nos, a lokalizáció ennek a modellnek megy neki, mindezt úgy, hogy a helyi közösségeket részesíti előnyben. Nem azt mondom, hogy a szomszéd utcában lesz egy mikrochip gyártó, akitől vásárolhatok, de például egy villanyszerelőt vagy terményt miért ne helyi erőforrásokból érjek el.

  Itt mindenki, aki szolgáltatást nyújt, díj ellenében teszi, amit fel is tüntet a szolgáltatása mellett? Lehet véleményezni az elvégzett munkát és ezzel az illető megbízhatóbbnak, jó szakembernek minősül?

  A kereső egyelőre csak listáz és minden szereplő a saját weboldalát, elérhetőségét adja meg. Hogy feltüntet-e árat, az a mostani fázisban rajta múlik. A későbbiekben ezt finomítani fogjuk majd, ahogy a kód is egyre összetettebb lesz. A reputációs rendszer az alapvető mérföldkövek egyike. Mivel több modult is fejlesztünk, az egyén reputációja nagyon fontos lesz és ez a mérőszám meg fog jelenni mindenki neve mellett: legyen épp fejlesztő a platformon, vásárló a webshopban, projektindító a közösségi támogatás platformon vagy eladó a lokális keresőben (helyi megoldások).

  Ha díj ellenében dolgozik valaki, hogyan történik a kifizetés? A mai világban az szokott történni, hogy a mesterrel letárgyalják az árat, aztán mire kiér előfordul, hogy kisebb-nagyobb összeggel megemelkedik a munkadíj.  

  Egyelőre mi csak egy keresőt adunk, ahogy a Google esetében is vannak találatok, de onnantól nem a Google dolga, hogy a két fél megegyezik-e vagy sem. Ha megemelkedik a munkadíj és ez kellemetlenséget okoz a vevőnek, látszódni fog az adott szolgáltató profilja alatt, hiszen a fogyasztó pontoz, esetleg véleményt ír majd.

  Az önkéntesek száma mekkora százalékát teszi ki a tagoknak?

  Az ENVIENTA a platform szövetkezet / szövetkezés modellt követi. A résztvevők a közös tevékenységhez hozzájárulók közös tulajdonlásának formáját és működési mechanizmusait is együttműködve alakítják ki. A „hagyományos megközelítés” szerint most valamennyien önkéntesként dolgoznak. Egyik közös feladatunk, hogy kidolgozzuk a résztvevők hozzájárulásainak összehasonlítását, mérését, regisztrálását biztosító megoldás(oka)t, módszereket és eszközöket.


  Gratulálok ehhez a több éve tartó elhivatottsághoz, amely ezt a nagyon jó elképzelést és tervet megvalósította. Kívánom, hogy a főbb munkálatok mielőbb befejeződjenek és élesben is minél több területen és országban működni tudjon.

  Remélem az ENVIENTA sokunknak fog segítséget nyújtani a jövőben! Addig is érdemes feliratkozni a kereső indulásának emlékeztetőjére egy emaillel melyet a local.envienta.com oldal alján találunk.

  - Advertisement -

  Latest News

  The Rubik’s Cube and its inventor

  Sok felfedező születtett már, és igen sok hasznos és leleményes ötletet valósítottak meg. Hogy melyik találmány hozza meg a tervezőjének az ismertséget és a világsikert? Azt sohasem lehet előre tudni, nincs biztos recept. A Rubik-kocka olyan logikai találmány, amely sokunkat rabul ejtett gyerekként. Sőt vannak, akik felnőttkorukra sem nőtték ki a kockához fűződő ragaszkodásukat.
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -