Thursday, December 1, 2022
No menu items!
More

  A búvárkodás paradicsoma Curacao-n található! Interjú Gáti Andrással

  Azt hiszem igazán nem túlzok, amikor azt mondom, hogy magyar emberrel a világ minden pontján lehet találkozni. A Földön nincs is talán olyan ország, tartomány vagy sziget, ahol a magyar ember nem telepedett volna le. Máig sokan vannak, akik nem is tudják, hogy a Karib-tenger déli részén Venezuela partjaihoz közel van egy kis sziget, melynek neve: Curacao. Gáti András ezen a csodálatos szigeten él, Flórián Gabriella szerzőnk által megtudhatjuk, hogyan is került András a Holland Antillákhoz tartozó szigetre.

  Must Read

  Gabriella Flórián
  Gabriella Flórián
  Life always gives us an opportunity that, if we can use it well, it will serve us. I believe that I became a founding member of this magazine for a reason.

  Mielőtt bármit is kérdeznék, bemutatnám picit a szigetet. Hollandia társult állama, ahol a holland nyelv a hivatalos, valamint a papiamento. A sziget lakossága csak egy nagyobb városnyi, körülbelül 160 ezer fő.

  F.G.: Szóval te, aki itt éltél Budapesten és elvégezted az egyetemet egy napon a munkád közben arra ébredtél, hogy körülnéznél a nagyvilágban? Meg is pörgetted a földgömböt és pont Curacaora mutattál: – Lássuk milyen is lehet ott az élet? Nem hiszem, hogy így történt volna. Mivel eléggé kicsi sziget és a hírekben is keveset szerepel, hát szerintem a magyar lakosság ha hallott is a szigetről, elsőre biztosan fogalma sincs, merre is keresse a térképen.

  G.A.:  Nem, nem valóban nem így történt, hisz elég keveset tudtam a Holland Antillákról és főleg Curacao-ról.  A helyszín kiválasztásának fő eleme maga a búvárkodás volt és ennek üzleti vonzata is.  Olyan helyszínt kerestünk, ami nem szezonális, tehát egész évben merülhető – nincs tél és hideg. Így szűkült a kör.  Európa kiesett, Ázsiában a helyi tulajdonjogi törvények nehézkesek, így maradt a Karib-tenger térsége.

  Először Kolumbiát, azon belül is Cartagena-t néztük ki. El is mentünk oda. A többes szám nem véletlen, hisz két barátommal csináltuk végig ezt az utat és a bázist is. Saci és Márk volt a két társam. Márk szintén búvároktató és érdekessége még, hogy ő volt az oktatóm mikor elkezdtem búvárkodni. Együtt dolgoztunk Magyarországon az egyik legnagyobb búvárbázison. Innen a kapcsolat.

  F.G.: Hogyan kerültél Willemstad városába? Mi volt nehezebb összecsomagolni és kiszakadni a megszokott közegből, vagy az új helyen a beilleszkedés és az új hely ritmusát felvenni?

  G.A.:  Elmentünk Kolumbiába. Városról- városra mentünk körbe és néztük a megfelelő helyet, de sajnos Kolumbiának még kell 5 év, hogy üzletileg is megérje bázist nyitni, így tovább keresgéltünk. Végül Curacao-n kötöttünk ki, ahol éppen a születésnapomon megtaláltuk a megfelelő helyet a bázisnak.  Még aznap le is tárgyaltuk a feltételeket a hotel tulajdonosával. A legnehezebb rész a bevándorlási folyamat volt. Itt, mint egy igazi karibi szigeten, mindenki nagyon lassú és nyugodt.  Minden bizonnyal itt mindenkinek le kell lassítania magát.  Enélkül megőrülsz, az biztos. Nagyon barátságosak a helyiek és befogadóak. Meglepő módon segítőkészek, amennyiben a napi kapcsolatot nézzük. A hivatalok teljesen más témák, ott nem igazán foglalkoznak veled, ha nem a helyi nyelven szólalsz meg.

  A búvárkodás paradicsoma Curacaon található! Interjú Gáti Andrással

  F.G.: Nyelvtudásunk akkor derül ki igazán, ha élesben is tudjuk használni. Mennyire volt nehéz egy idegen környezetben, egy idegen nyelven érvényesülni és hivatalos ügyeket intézni?

  G.A.: A búvárkodni vágyók többsége az USA-ból vagy Hollandiából származnak, mindannyian folyékonyan beszélnek angolul. A helyi lakosok szintén beszélik az angolt, így számomra ez nem okozott nehézséget. Természetesen mindenki jó néven veszi, ha a helyi nyelven köszönsz, illetve mondasz pár szót. Példaként pár szó „Bon Tardi” – Jó napot – „Dushi” – kedves, aranyos – „Danki” – köszönöm.

  F.G.:  Mennyit tudtál erről a helyről, mielőtt kiköltöztél? Esetleg jártál is itt előtte, vagy mint egy igazi kalandor, némi információval és nagy elhatározással, reményekkel indultál el szerencsét próbálni?

  G.A.: Néhány általános információm volt a Holland Antillák szigeteiről, de magát Curacao szigetét, nem igazán tudtam, hogy létezik. Körbe telefonáltunk az otthoni búvárkörökben, hogy a különböző szigeteket ki ismeri és ki melyiket ajánlja.  Aruba kiesett, mert nem a búvárkodásról híres, Bonaire-on limitált bázisszám van, így nem nyithatsz. Így lett Curacao, a Holland Antillákon belül.

  F.G.: -Amikor ideköltöztél, mi tetszett ebben a helyben a legjobban? Mit szeretsz benne most, hogy már hosszabb ideje itt élsz?

  G.A.: A tenger élővilág itt nagyon gazdag. Korallzátonyok és sokféle hal vehető szemügyre itt. Számomra a legizgalmasabbak a vízalatti roncsok, a korallfalak és igazán az, hogy bármikor, bármely merülési stílust, szakágat csinálhatod.  Én például a technikai merüléseket vagy Márk a szabadtüdős merülést kedveli. Továbbá nem másodlagos, mindig nyár van.

  A búvárkodás paradicsoma Curacaon található! Interjú Gáti Andrással

  F.G.: A munkakeresés mennyiben más, mint otthon? Milyen nehézségekbe ütköztél, és mi az, ami könnyebb volt, mint gondoltad?

  G.A.: Itt saját magam vállalkozását építem fel. Az engedélyezési folyamat hosszú lehet és a hivatalok sem könnyítik meg neked. Ha valaki itt szeretne dolgozni, akkor készüljön és 5 hónapos bevándorlási folyamatra. Alapvetően, ha valaki képzett, akkor talál munkát. Búvároktatókat folyamatosan keresnek például.

  F.G.: Mennyi idő telt el, addig amíg azt érezted, hogy már nem vagy idegen, hogy már otthon érzed magad az új városban?

  G.A.: Azt hiszem, itt mindig érezni fogom, hogy nem vagyok helyi lakos.

  F.G.: Volt-e honvágyad, és néha van-e még?

  G.A.: Szerencsés alkat vagyok, mert nem volt és nincs honvágyam. Évente járok haza, ami segít talán, nem tudom. Persze a család és a barátok hiányoznak, de meglátogatnak alkalmanként.

  F.G.: Ha valakit meghívnál magadhoz látogatóba, mit mutatnál meg neki? Csak az adott hely nevezetességeit, a te kedvenc látványosságaidat, amelyek esetleg nem is szerepelnek az útikalauzban?

  G.A.: Ez egy kicsi sziget – minden látnivaló megtalálható utazási könyvekben, de általában kötelező bemutatni a helyi – éttermeket, strandokat, fesztiválokat, zenebárokat és a vízalatti világot is érdemes megnézni. Van két nemzeti park a szigeten. Az egyik a legmagasabb „hegy” 400 méter körüli magassággal. Ide érdemes felmászni. A másik egy tengerpart a sziget északi részén, ahol igazán megismerhető a tenger ereje. Óriási a hullámzás a nyílt tenger irányából. Vannak kevéssé ismert kilátók a tengerre, ahol a naplementében tudsz gyönyörködni.

  A búvárkodás paradicsoma Curacaon található! Interjú Gáti Andrással

  F.G.: Hogyan élted meg az elején az eléd gördülő nehézségeket? Volt olyan, hogy az mondtad, hogy inkább hazaköltözöl?

  G.A.: Nem, nem a saját választásom volt, de a bevándorlási folyamat során el kell hagyni a szigetet. Amit mi kitűztünk magunk elé azért harcoltunk. Nem szoktuk feladni dolgokat, itt se tettük. Voltak, vannak és lesznek nehézségek, nehéz időszakok, de együtt ezeken túljutunk és segítjük egymást. Enélkül nem megy. Ha nincsen Saci és Márk már nem lennék kint valószínűleg és talán fordítva is igaz.

  F.G.: Kinek vagy minek hatására maradtál mégis?

  G.A.:  -Alapítottam egy céget, amit nyilván nem hagyok, csak úgy magára. Egy új vállalkozásnak első évei nehezek.  Jó esetben heti 6 napot dolgozunk, a kiemeltebb szezonokban pedig 7 napot, többször éjszakai merüléssel. Hogy miért maradtam / maradtunk – mert szeretjük, amit csinálunk és hiszünk a vállalkozás hosszú távú, sikeres működésében.

  A búvárkodás paradicsoma Curacaon található! Interjú Gáti Andrással

  F.G.: A helyiek mennyire befogadóak, segítőkészek és barátságosak? Neked milyen tapasztalataid vannak?

  G.A.: Legtöbbjük nagyon barátságos – maximum nem nagyon tudják, hogyan kell segíteni.

  F.G.: Ha már akkor annyi mindent tudtál volna, mint amit most tudsz az itteni életről, miben döntöttél volna másként, mint ahogy anno tetted?

  G.A.: Semmiben, azt hiszem, jól döntöttem. Jó dolog itt élni, főleg, hogy egész évben az időjárás nagyon kedvező bármilyen tevékenységhez. Illetve üzletileg is megéri. Nyilván lennének apróságok, amiket másképp csinálnánk, de ezt utólag tudjuk csak, így, ha egyszer csak újrakezdenénk az elejétől, akkor beleesnénk ugyanabba a hibába szerintem – de ezek apróságok az összképet nézve.

  F.G.: Tanultál valamit a helyiektől, ami ma már neked is természetes és a napi rutin része?

  G.A.: Lassíts, igazán! Lassan éld az életet! Próbálj minden helyzethez pozitívan hozzáállni és mosolyogj!

  A búvárkodás paradicsoma Curacaon található! Interjú Gáti Andrással

  F.G.: Van-e olyan, amit itt tanultál meg és nagyon hálás vagy ezért, mert otthon lehet soha nem lett volna alkalmad ilyen tudásra, szokásra szert tenni?

  G.A.: Nem, nemigazán – tényleg csak a stresszmentesebb élet, a boldogsághoz való ragaszkodás és itt nem a karrier és a pénz a központi gondolat.

  F.G.: Egy idelátogató turistának, mit mutatnál meg, amit mindenképp látnia kell?

  G.A.: Christopher Mountain, Shete Boka National Park, Willemstad, a főváros, amit az UNESCO világörökséggé nyilvánított. A különféle tengerpartok, sokszínű építészet, helyi ételek és persze a Blue Curacao nevű ital. Emellett a flamingó park, ami szinten UNESCO védett és a flamingók szabadon élnek itt.A búvárkodás paradicsoma Curacaon található! Interjú Gáti Andrással

  F.G.: Ha éltél már több különböző országban, hol érezted magad a legjobban és miért?

  G.A.: Vancouver, Kanada- egyszerűen beleszerettem a városba – csak hát hideg a napi búvárkodáshoz.

  F.G.: Hová költöznél szívesen, hol próbálnád ki, hogy milyen lehet az élet, ha bármelyik országot választhatod?

  G.A.: Vancouverben mindenképp, Floridát is kipróbálnám, milyen lenne ott élni, sok barlangi merülési lehetőségével együtt. Talán még Kolumbiát is.

  F.G.: Mit az, amit mindenképp el szeretnél mondani a városról és annak környékéről?

  G.A.: Maga a sziget gyönyörű, hatalmas partik, sok csodálatos tengerpart, park, pálmafák, fehér homok …                                    Willemstad, mint a sziget egyetlen városa, Curacao fővárosa is egyben. Elképesztő látnivalókkal várja a látogatókat, ahol a holland építészet a domináns. Bár a spanyol jegyek is jelentősek a gyarmatosítás korából. Aki ide látogat kóstolja meg a Blue Curacao-t. A karneválok hangulata is egyedi. Itt érdemes kipróbálni a búvárkodást, mely a csodálatos korallzátonyok gazdag élővilágát tárja a búvárkodni vágyók elé. A víz alatti élőlények, teknősök, delfinek látványa egyedi és felejthetetlen élményt nyújt.

  A búvárkodás paradicsoma Curacaon található! Interjú Gáti Andrással

  F.G.: A búvárkodás izgalmas, de nem veszélytelen sportág és nem is a legolcsóbbak egyike, vagy tévedek?

  G.A.: Kétségtelen, hogy tud drága lenni, de leginkább számunkra. Azért, mert nincs otthon tengerünk és így kénytelenek vagyunk utazni. Maga a kedvtelési búvárkodás azért a sztenderdek és a limitek miatt azt gondolom, hogy biztonságos – nyilván, mint minden extrém sportnak, ennek is vannak veszélyei. Egy jó oktatóval, megfelelő bázison és odafigyeléssel nem gondolom, hogy veszélyesebb, mint bármi más extrém sport. Ez természetesen a kedvtelési búvárkodásra igaz.

  F.G.: Mi volt a legemlékezetesebb merülésed és miért?

  G.A.: Számomra a technikai merüléseim a legemlékezetesebbek. Hajó- és autóroncsok 50-60 méteres mélységben, ahol már tényleg csak te vagy és a gondolataid, a szívverésed lelassul, ahogy a mozgásod is, csodás világ és érzés.A búvárkodás paradicsoma Curacaon található! Interjú Gáti Andrással

  F.G.: Volt-e olyan vízalatti teremtmény, amit láttál és szerencsésnek mondhatod magad, mert elég ritkán lehet megpillantani őket?

  G.A.: Alapvetően Curacao nem a cápákról és a Mantákról hires, de volt szerencsénk látni Reef Shark-ot és Mantát is, ami ritka itt.

   

  További sok emlékezetes és biztonságos merülést kívánok neked!

  Kép galéria:

  - Advertisement -

  Latest News

  The Rubik’s Cube and its inventor

  Sok felfedező születtett már, és igen sok hasznos és leleményes ötletet valósítottak meg. Hogy melyik találmány hozza meg a tervezőjének az ismertséget és a világsikert? Azt sohasem lehet előre tudni, nincs biztos recept. A Rubik-kocka olyan logikai találmány, amely sokunkat rabul ejtett gyerekként. Sőt vannak, akik felnőttkorukra sem nőtték ki a kockához fűződő ragaszkodásukat.
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -