Thursday, December 1, 2022
No menu items!
More

  A sportolók is meghalnak egyszer…… két vízilabdázót gyászolunk egyszerre

  Mindig nagy veszteség, ha egy szerettünket elveszítjük, de amikor egy olyan embertő kell búcsúzni, akit egy ország is kedvelt életét végigkísérte még nehezebb a búcsú. A vízilabda történelmében nem volt még olyan, hogy egy nap különbséggel két sikeres és eredményes sportolóját vessztette el. Kárpáti György és Benedek Tibor is háromszoros olimpiai bajnokokra emlékezünk.

  Must Read

  Gabriella Flórián
  Gabriella Flórián
  Life always gives us an opportunity that, if we can use it well, it will serve us. I believe that I became a founding member of this magazine for a reason.

  Kárpáti György és Benedek Tibor is nagyon eredményes sportoló volt. Több Európa-bajnokság, világbajnokság és olimpia áll mögöttük. Többször játszották a himnuszt a tiszteletükre. Milyen érdekes, hogy e két nagyszerű sportoló életkorukat tekintve egymás tükörképei. Kárpáti György életének 84. évében, míg Benedek Tibor 48. évében, mindketten születésnapjuk előtt pár nappal hunyták le szemüket örökre. Benedek Tibor július 12-én lett volna 48 éves. Korán fejezte be földi útját, hatalmas űrt hagyva a sportrajongók és a családja számára.

  Két sportoló akiket nemcsak hazájukban, de külföldön is jól ismertek, azok akik a vízilabda sportág kedvelői. Európa-szerte jól tudták az ellenfelek és a szurkolók is, milyen két kiváló játékosról van szó, ha a nevüket hallották.

  Kárpáti György tíz évesen 1945-ben kezdett úszni, majd a vízilabdát is kipróbálta. Bár úszóként is többször lett országos bajnok, mégis a vízilabdát választotta. Korán már 1952 –ben Helsinkiben 17 évesen olimpiai aranyat nyert a magyar csapat legfiatalabb tagjaként. Aztán még kétszer játszották az ő tiszteletére is a magyar himnuszt -1956-ben Melbourneben az olimpián, és 1964-ben Tokióban.

  A magyar sporttörténelem leghíresebb olimpiai érme az 1956-os melbournei arany, mivel az a 1956-os magyar forradalom után nyerték meg a meccset a medencében, a Szovjetuniót legyőzve 4-0-ra. Kárpáti híres volt gyors játékáról és helyzetfelismeréséről. Sokszor segítette győzelemre csapatát. A magánéletben is igyekezett helytállni, így 1964-ben jogi doktorátust szerzett. Mindvégig a sport közelében tevékenykedett, 1976 –tól edzőként, egészen 1980-ig, majd Ausztráliában folytatta pár évig,végül az FTC vízilabda-szakosztályának vezetőjeként.

   

  A sportolók is meghalnak egyszer…… két vizilabdázót gyászolunk egyszerre
  Kárpáti György 1935.június 23-ban született és 2020. június 17-én hunyt el emlékét örökre megőrizzük.

  Az FTC 100 éves jubileumának alkalmából az FTC népligeti sportcentrumában felállították Kárpáti György mellszobrát, Valamint 1994-ben beválasztották a Halhatatlanok Klubjába.

  Kárpáti György 1935. június 23-án született és 2020. június 17-én hunyt el. Emlékét örökre megőrizzük.

   

  Benedek Tibort édesanyja öt évesen vitte le az uszodába, gerincferdülése miatt. Művész családban született. Édesapja Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész, nagyapja Benedek Tibor is színész volt.

  Első jelentősebb sportsikerei 1988-ban és 1989-ben beindult, amikor ifjúsági bajnok, 1990-től pedig a felnőtt válogatott tagja lett. 1991-ben fiatalon a legeredményesebb játékos címet 9 góljáért érdemelte ki. Egyre jobb játékos lett, gólkirály és az év vízilabdázója címet is neki ítélték 1992-ben.

  Sok nagy csatát vívott csapatával a horvát, szerb, olasz és spanyol riválisok ellen. 1995-ben is hatalmas küzdelemben állt a magyar csapat, ellenfele a spanyol Catalunya volt, melyet végül a spanyolok nyertek meg.

  A Mladost Zagrab csapatával is szoros meccset követően kikaptak ki a magyarok, ám 1996-ban is gólkirálynak választották Benedeket 19 csodálatos góljával. Az atlantai olimpia negyedik helyezése után a Racing Roma olasz csapatához szerződött.

  A nemzeti válogatott tagjaként 300. alkalommal szerepelt a jugoszlávok elleni mérkőzésen, 2001-ben. Ebben az évben klubot váltott és átigazolt a szintén olasz Pro Recco gárdájához.

  A sportolók is meghalnak egyszer…… két vizilabdázót gyászolunk egyszerreBenedek balkezes játékos volt. Sokszor segítette csapatát nehéz helyzetekben, jól célzott góljaival. Háromszoros olimpiai bajnok: 2000 Sydney-, 2004 Athén- és 2008 Pekingben sem találtak legyőzőre a magyarok. Három egymást követő olimpián nyertek Benedek Tiborék.

  Fontosnak tartotta a tanulást is. 1991-ben a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, később a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója volt, ahol 2006-ban vehette át diplomáját.

  Visszatért Magyarországra 2004-ben és a Domino-BHSE csapatban vízilabdázott 2005-2007-ig. Ebben az évben felhagyott a sporttal egészségügyi problémák miatt. Visszatérésekor csapatkapitánnyá választották és 2007-ben a világbajnokságon ezüstérmes lett csapatával. Ekkor 400. alkalommal játszott a válogatottban.

  Visszaigazolt a Pro Recco csapatához két évre és megnyerték az Euroligát és az olasz bajnoki címet is 2008-ban.

  Pár évet még az olasz csapatban játszott és aztán visszavonult, de maradt a sportágban. 2013. január 10-től 2016. december 31-ig töltötte be a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitányi posztját. Barcelonában a 2013-as világbajnokságon győzedelmeskedett az általa vezetett vízilabda csapat.

  A Vízilabda Szövetség elnökségi tagja majd az Utánpótlás Bizottság elnöke volt 2019-ig. Egészségi állapota miatt 2020. májustól visszavonult minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységétől.

  A sportolók is meghalnak egyszer…… két vizilabdázót gyászolunk egyszerre
  Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten és ez a csodálatos pályafutás és értékes élet nagyon korán 2020.június 18-án ért véget.

  Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten és ez a csodálatos pályafutás és értékes élet nagyon korán, 2020. június 18-án ért véget. Súlyos betegséggel küzdött, amit az olimpiai bajnok Benedek Tibor elvesztett. A sportágba fektetett tudását sokaknak átadta, emléke örökre élni fog. 

  Kárpáti György és Benedek Tibor- két sportlegenda. Eredményekben gazdag pályafutásukat sok díjjal ismerte el a szakma és a magyar állam. Emléküket örökre megőrizzük!

   

  - Advertisement -

  Latest News

  The Rubik’s Cube and its inventor

  Sok felfedező születtett már, és igen sok hasznos és leleményes ötletet valósítottak meg. Hogy melyik találmány hozza meg a tervezőjének az ismertséget és a világsikert? Azt sohasem lehet előre tudni, nincs biztos recept. A Rubik-kocka olyan logikai találmány, amely sokunkat rabul ejtett gyerekként. Sőt vannak, akik felnőttkorukra sem nőtték ki a kockához fűződő ragaszkodásukat.
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -