Thursday, December 1, 2022
No menu items!
More

  Miért jó a magyar bor?

  A magyar borokat nem sorolják a világ legjobb borai közzé, az viszont köztudott, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományát többszáz éve tökéletesítik a magyar borászok. A magyar borok pedig egyre jobbak és több versenyen egyre jobb helyezéseket érnek el, nagyobb hírnevet hozva így a magyar borászatoknak is.

  Must Read

  Egy nógrád megyei kis faluban láttam meg a napvilágot, ami nem egy tipikus borvidék, így a bor és a szőlő szeretetét sem az anyatejjel szívtam magamba, édesanyám sem a szőlők árnyékában ringatott álomba a délutáni tűző napsütésben és nem hímzett szőlővenyigék díszítették a ruháimat. Két ember volt a családban, akik a szüreti vigasságok idején alig várták hogy megkóstolhassák a friss mustot: a nagymamám, aki különösen nagy rajongója volt az édes boroknak, és jómagam, hisz már szőke fürtös gyerekfejjel is addig iszogattam az édes nedűt, míg jókedvű kacagásba kezdtem tőle, és ez volt az a pillanat, amikor jóanyám kivette a kezemből a poharat.

  Az első igazi szerelmes csókra várnom kellett addig, míg gimnáziumi tanulmányaimat befejezve Egerbe költöztem. Hiszek a szerelemben első látásra; a találkozás az egri borokkal viszont igazi, mindent elsöprő szerelem volt első kortyra. (És mint ahogy az lenni szokott a szerelemben, bizony fejfájást is okoztak néha.)

  Miért jó a magyar bor?

  De nézzük, miért is olyan különlegesek a magyar borok. Sokan nem értenek velem egyet, amikor azt mondom, hogy mi itt Pannónia területén már a rómaiak előtt is ismertük a borászat csínját-bínját, és nem a rómaiak hozták be hazánkba a szőlő- és borkultúrát. Talán alapvető újításokat és új fajtákat megismerhettünk általuk, de több bizonyíték is szól amellett, hogy mi már réges rég borba folytottuk a bánatunkat, amikor Augustus császárnak kipattant az ötlet a fejéből, hogy hadseregével meghódítsa eme területet. Erre a fegfőbb bizonyítékot anyanyelvünk rejti, míg a legtöbb nyelvben a bor szó a latin vinum-ból ered, mint példáuk az angolban (wine), a németben (Wein), a franciában (vin) vagy a portugál nyelvben (vinho), addig mi nemes egyszerűséggel azt mondjuk, bor. Rajtunk kívül csak másik két európai nemzetnek, a görögöknek (oinos) és a törököknek (sarap) van saját szavuk a borra. Ezzel engem a nyelvészek meg is győztek arról, hogy mi már a rómaiak előttük is ismertük a bor készítésének praktikáit. (És még ha nem is pontosan így történt, azért jól hangzik.)

  Miért jó a magyar bor?A történelem során Magyarország mindig is híres volt jó minőségű termőföldjeiről (még az Osztrák-Magyar Monarchiában is a birodalom ‘éléskamrájaként’ emlegették hazánkat), de vezető bortermelő országgá válásunkat a Tokaji Aszú hírnevének köszönhetjük. Ez volt a királyok bora és a borok királya Európa szerte. Sajnos a kommunizmus erősen rányomta bélyegét a mezőgazdaságunkra, de nagy örömömre a magyar borászat kezd felébredni csipkerózsika álmából.

  Magyarország klímája ideális a szőlőtermesztéshez és borászaink elegendő szaktudást birtokolnak ahhoz, hogy kiváló minőségű borokat készítsenek, és azok felkerüljenek a boltok polcaira világszerte.

  Miért jó a magyar bor?

  Akkor mi is az oka, hogy Magyarországon kívül csak elvétve jutunk hozzá magyar borhoz? Amikor Japánban tartózkodtam, nagyon bosszantott, hogy a japánok ismerik a román borokat, viszont a magyar borokról fogalmuk sincs. Néhányan ugyan hozzá tudták fűzni tört angolsággal azt, hogy ‘nagyon édes’, másoknak sikerült a Tokaji nevet előbányászniuk a memóriabankjukból, de ettől több információjuk nem volt a magyar borokat illetően. Akkor és ott szinte már küldetésemnek éreztem, hogy megismertessem velük a magyar borok teljes palettáját, a testes Egri Bikavértől kezdve a frissen ropogós, száraz Tokaji Furmintig. Japánban a borfogyasztás évről évre nől és kiváló lehetőséget láttam abban, hogy belekezdjek valamiféle üzletbe ott, de a sors közbeszólt és nem lettem borimportőr Japánban; de ez még nem tántorít el attól, hogy írjak a magyar borokról.

  Ebben a cikksorozatban szeretném bemutatni a 22 magyar borrégiót és azok borászait, a szürethez és borhoz kapcsolódó néphagyományainkat és dióhéjban a kiváló magyar gasztronómiát, ami véleményem szerint mára már kinőtte a gulyás és az őrölt paprika kérdéskörét.

   

  - Advertisement -

  Latest News

  The Rubik’s Cube and its inventor

  Sok felfedező születtett már, és igen sok hasznos és leleményes ötletet valósítottak meg. Hogy melyik találmány hozza meg a tervezőjének az ismertséget és a világsikert? Azt sohasem lehet előre tudni, nincs biztos recept. A Rubik-kocka olyan logikai találmány, amely sokunkat rabul ejtett gyerekként. Sőt vannak, akik felnőttkorukra sem nőtték ki a kockához fűződő ragaszkodásukat.
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -