Thursday, December 1, 2022
No menu items!
More

  A Rubik-kocka és feltalálója

  Sok felfedező születtett már, és igen sok hasznos és leleményes ötletet valósítottak meg. Hogy melyik találmány hozza meg a tervezőjének az ismertséget és a világsikert? Azt sohasem lehet előre tudni, nincs biztos recept. A Rubik-kocka olyan logikai találmány, amely sokunkat rabul ejtett gyerekként. Sőt vannak, akik felnőttkorukra sem nőtték ki a kockához fűződő ragaszkodásukat.

  Must Read

  Gabriella Flórián
  Gabriella Flórián
  Life always gives us an opportunity that, if we can use it well, it will serve us. I believe that I became a founding member of this magazine for a reason.

  A világon szinte kivétel nélkül minden családban ismerik a Rubik-kockát. A leginkább Európában, de ma már a világ minden pontjára eljutott, és nagyon megkedvelték. De lássuk csak, ki is a feltalálója ennek a színes bűvös kockának, merthogy Magyarországon ezen a néven került forgalomba a játék.

  Budapesten született az ifj. Rubik Ernő, 1944. július 13-án. Édesapja Rubik Ernő gépészmérnök és feltaláló volt, igaz más területen, mint fia. Idősebb Rubik Ernő 1936-ban létrehozta az Aero-Ever Kft. -t, hogy megkezdhesse a repülőgépek építését. Több szabadalom és fejlesztés kötődik a nevéhez a vitorlázó és a motoros sportrepülőgépek történetében. Nagyon sikeres volt: 32 géptípust tervezett, és 1960 után ezernél több gépe repült. Ifj. Rubek Ernő édesanyjáról is illik szót ejteni: ő Szántó Magdolna, költő volt.

  Milyen fantasztikus gyerekkora lehetett ifj. Rubik Ernőnek ebben a tudományokban és irodalomban egyaránt jártas családban. Az eredményt tudjuk: világhírű logikai játékot fejlesztett ki. A fiú tehát édasapjától kaphatta inspirációját, és az édesapa igen jó tanára volt, aki által sokat fejlődött és tanult a technika világáról. Így a fiatal Ernő a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola diákja lett, ahol festő-, ötvös-, és szobrásztanulmányokat folytatott. Később 1967-ben a BME Építészmérnöki Karán végzett mint építészmérnök. Majd az Iparművészeti Főiskolán szobrászatot és belsőépítészetet tanult.

  Rubik Ernő mindig fontosnak tartotta a tanulást, és nagyon meghatározó élményként említi meg:

  “Az iskolák lehetőséget kínáltak nekem a tantárgyak ismereteinek megszerzésére, és ezzel egy időben olyan kézműves ismeretek elsajátítására, amelyek mentori irányítást, sok gyakorlást, kitartást és szorgalmat igényeltek.”

  Rubik Ernő 1971-től a Budapesti Iparművészeti Főiskolán építészetet tanított mint tanársegéd, később mint adjunktus, és végül mint docens. Az akadémián tervező professzor, geometriás modelleket készített, az egyik ilyen kockának a tovább fejlesztett eredménye a híres Rubik-kocka. A prototípus, 27 fatömbből állt, és Ernőnek több mint egy hónapra volt szüksége, hogy rájöjjön a probléma megoldására. Mikor megmutatta az osztályának a fából készült kockát, amelyet egyenként faragott és fúrt, majd gumiszalaggal fogottössze.

  A Rubik-kocka és feltalálója

  Az osztályban nagy sikert aratott, és rögtön rájött, hogy ezt a formát könnyen lehet gyártani. Így nagyon hamar népszerűvé válhatna a fiatalok körében mint szórakoztató játék. Ernő jól tudta, miként kell szabadalmaztatni egy találmányt, ugye édesapja révén ebbe is beletanult az évek során. Tehát 1974-ben térbeli logikai játékként szabadalmaztatta találmányát, már csak egy megfelelő üzemet kellett keresnie, amely Magyarországon gyártaná a játékot. Az akkori gyárak vezetői nemigen láttak benne üzletet, így egy kisebb műanyag sakkfigurát gyártó céggel gyártatta le az első darabokat.

  Többen rájöttek, hogy a “bűvös kocka” hasznos eszköz lehet az algebrai csoportelmélet oktatásában, így a Konsumex nevű gyár 1977 végén elkezdte forgalmazni a bűvös kockát, amelyet később kivittek a nürnbergi játékvásárra is. Az itt eladott pár darabból Amerikába is eljutott a kocka, ahol több matematikus érdeklődését is felkeltette a logikai játék.

  A “Magic Cube”- t 1979-ben Amerikába kezdték gyártani az Ideal Toys megrendelésére. Egy Londonban élő, erdélyi származású üzletembernek sikerült megfelelő szerződést kötni a játék forgalmazására. A rendszeres tömeggyártásig tehát hosszú volt az út, de, amint több országban a játékpolcokra került, rögtön nagy sikert aratott. A kocka több versenyen is Az év játéka díjat elnyerve indult el a világsiker útján. Amikor 1980-ban az egész világon kaphatóvá vált többszázezer darabot adtak el belőle.

  Sikerességét mi sem mutatja jobban, minthogy rövid idő alatt több mint 100 millió eredeti példányt adtak el és körülbelül 50 millió hamisított játék lehet világszerte. Rubik-kockából mai napig már több mint 350 millió darabot vásároltak meg a kocka rajongói. Több verseny és időrekord is kapcsolódik a játék kirakásához.

  A Rubik-kocka és feltalálója

  Mindezek után nagyon meglepő számomra, hogy kevesen tudják, ki is a Rubik-kocka megalkotója, feltatálója. Minap egy alig negyvenes olasz ismerősömmel beszélgettem, és a kisfiam éppen “bűvölte” a kockát, hogy végre a második oldalt is ki tudja rakni. Akkor megemlítettem, hogy milyen nagyszerű találmány, hogy már több mint 40 éve pont olyan népszerű ez a játék, mint a megjelenése első éveiben. Majd büszkén mondtam, hogy a feltalálója, Rubik Ernő magyar!

  De lássuk csak, milyen találmány fűződik még Rubik Ernő nevéhez! Amint tudjuk, a logikai játékok terén volt tehetséges. A Rubik-kocka 1975-ös megszületése után a kígyó nevű játékot alkotta meg 1977-ben, majd a bűvös négyzeteket 1985-ben. Rubik-óra, bűvös dominó, sudokube, majd 2009-ben a Rubik’s 360 néven ismert Rubik-gömb jött sorra.

   

  Köszönjük a sok gondokodtató játék fantasztikus élményét! A magunk és gyermekeink számára is felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

  Több bajnokságot rendeztek már, de 2003 óta kétévente megrendezésre kerül a Rubik–kocka-világbajnokság. A Rubik-kocka 40. évfordulóját világméretű ünnepléssel tették emlékezetessé 2014-ben. Rubik Ernő nagyszerű munkásságát több neves díjjal jutalmazták az évek során, pl. a Kossuth-díjjal, A Nemzet Művésze címmel tüntették ki.

  1983-ban saját vállalkozást alapított, ahol saját tervezésű játékokat és bútorokat kínálnak. 1987-től címzetes egyetemi tanárként dolgozott, 1990-től a Magyar Mérnök Akadémia elnöke, majd tiszteletbeli elnökének választották. Az akadémián belül létrehozta a Rubik Nemzetközi Alapítványt, mely tehetséges fiatalokat támogat a műszaki és az iparművészi ágazatban.

  Rubik Ernő ma is aktív, és a saját vállalkozását, Rubik Stúdiót igazgatja, mellette a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen taint, azonfelül játékszoftverek fejlesztésével foglalkozik.

  A Rubik-kocka és feltalálója: Rubik Ernő
  A Rubik-kocka és feltalálója: Rubik Ernő

  Rubik Ernő, feltaláló, szobrász, építész, belsőépítész, formatervező, játéktervező, egyetemi tanár, négygyermekes édesapa és nagypapa. Csak elképzelni tudom, milyen jó lehetett gyermekeinek, amint édesapjuk találmányait lépésről-lépésre követve egyedi játékokkal játszhattak.

  A világ szegényebb lenne a fantasztikus találmányai nélkül, nagyon hálás vagyok, hogy játékai közül többel is játszhattam, és logikus gondolkodásra késztettek.

  Ma pedig születésnapja alkalmából hadd kívánjunk jó egészséget, és élményekkel teli, szeretetteljes napot a magam és az összes Rubikkocka-rajongó nevében is!

   

  Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rubik_Ernő_(játéktervező)

  - Advertisement -

  Latest News

  The Rubik’s Cube and its inventor

  Sok felfedező születtett már, és igen sok hasznos és leleményes ötletet valósítottak meg. Hogy melyik találmány hozza meg a tervezőjének az ismertséget és a világsikert? Azt sohasem lehet előre tudni, nincs biztos recept. A Rubik-kocka olyan logikai találmány, amely sokunkat rabul ejtett gyerekként. Sőt vannak, akik felnőttkorukra sem nőtték ki a kockához fűződő ragaszkodásukat.
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -